La ciutadania és la part central de l'Aliança i la clau de l'èxit de la Missió Climàtica. La ciutadania té el poder real per a aconseguir canvis radicals i duradors, mitjançant canvis en la seua manera de consumir, la seua manera de desplaçar-se, la seua manera de produir i gestionar energia o la seua manera de relacionar-se amb el medi ambient.
Els ciutadans i ciutadanes poden prendre mesures personals per a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle de la seua rutina diària, així com pressionar als líders polítics i les empreses perquè adopten polítiques més ambicioses per a combatre el canvi climàtic d'una forma generalitzada i estructural. Cal tindre en compte que la lluita contra el canvi climàtic és una Missió compartida, però el grau de responsabilitat no és el mateix per a tothom. Així, grans empreses o persones en llocs de poder tenen una major capacitat d'acció i, per tant, una major responsabilitat.
D'igual forma, el compromís individual també ha d'estar relacionat amb la capacitat d'acció i els mitjans de cada persona. La petjada de carboni d'una persona pot variar significativament depenent del seu estil de vida. Per exemple, les persones amb majors ingressos sovint contribueixen a majors emissions, com viatjar amb avió amb freqüència, consumir més béns innecessaris o viure en una casa gran amb un consum energètic alt.
Més enllà del canvi d'hàbits individual, l'acció col·lectiva és particularment important, ja que permet que un gran nombre de persones treballen juntes per a aconseguir un objectiu comú, multiplicant l'impacte aconseguit. En aquest sentit, podem promoure una instal·lació d'energia renovable amb els nostres veïns i veïnes o compartir el cotxe amb persones conegudes o companyes de treball. Però també podem participar en protestes i manifestacions, campanyes de concienciació, o fins i tot en la creació de cooperatives i organitzacions comunitàries que lluiten contra el canvi climàtic.