Qui Som

L'Aliança per la Missió Climàtica és una iniciativa de l'Ajuntament de València que busca sumar els esforços de tota la ciutat per a fer de València una ciutat climàticament neutra en 2030.

L'Aliança reflecteix el suport social cap a la Missió Climàtica València 2030. Reflecteix que tota la ciutadania, les empreses privades, les administracions públiques, les organitzacions socials, els centres acadèmics i els mitjans de comunicació estan units i compromesos per aquesta Missió conjunta. La iniciativa cerca mobilitzar l'acció de la societat valenciana, al mateix temps que s'ofereix informació i eines per a facilitar aquesta acció. D'aquesta manera, es pretenen aconseguir canvis sistèmics i d'arrel a la ciutat, que siguen liderats i gaudits pels seus veïns i veïnes.

L'Aliança per la Missió Climàtica està formada per 4 nivells:

La Ciutadania Compromesa és la part central de l'Aliança, ja que té el poder per a aconseguir canvis de gran importància a la ciutat a través dels seus hàbits, la seua manera de consumir, o la seua manera de desplaçar-se.

Les Entitats Adherides són els xicotets comerços i associacions de barri que, de manera voluntària, contribueixen a fer de València una ciutat més sostenible a través de canvis en el seu funcionament diari.

Les Entitats Ambaixadores són referents pel seu compromís clar i ambiciós amb la Missió Climàtica. Són entitats amb major capacitat d'acció i, per tant, amb major responsabilitat.

Les Figures Influents són persones conegudes i volgudes per la societat valenciana, que creen i lluiten per un món més sostenible, i tenen la capacitat de fer arribar el seu missatge a la ciutadania.

Alianza 1

L'Aliança per la Missió Climàtica forma part de la Comunitat #PorElClima, la plataforma digital d'acció climàtica que aplega persones, organitzacions, empreses i administracions públiques amb un objectiu comú: frenar l'emergència climàtica. La Comunitat #PorElClima neix el 2016 per impulsar el compliment de l'Acord de París promogut per l'ONU a la Conferència de les Parts del 2015 que es va celebrar a París (COP21).

L'Aliança per la Missió Climàtica forma part del projecte europeu H2020 TOMORROW, que cerca fomentar la Transició Energètica de diferents ciutats europees cap a un model descarbonitzat, just, democràtic, sostenible i renovable. 6 ciutats europees, entre les quals València, desenvolupen els seus fulls de ruta de sostenibilitat de manera participativa i col·laborativa amb la ciutadania i totes les entitats de la ciutat.
Aquest projecte rep finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en virtut de l'acord de subvenció núm. 847136.

Més informació: https://www.citiesoftomorrow.eu/

imagen valencia

 

 

 

La Missió Climàtica València 2030 - Antecedents

La Comissió Europea s'ha proposat com a Missió aconseguir 100 ciutats europees climàticament neutres abans de 2030 per (i per a) la ciutadania. El seu objectiu és demostrar com 100 ciutats poden reduir la major part de les seues emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i absorbir i compensar les emissions restants.

Al gener de 2022, el Ple de l'Ajuntament de València va aprovar, amb un gran consens polític, el seu compromís amb la Missió Climàtica de València, comprometent-se a reduir dràsticament les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle de la ciutat per a 2030.

Posteriorment, a l'abril de 2022, València va ser triada com una de les 100 ciutats europees climàticament neutres en 2030. Per tant, la ciutat treballa ara a desenvolupar el seu Acord Climàtic de Ciutat, un document on definir el camí que li portarà a aqueixa neutralitat climàtica. Aquest Acord haurà de ser desenvolupat i signat per l'Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana, el Govern espanyol i la Comissió Europea i, a més, ha de comptar amb els interessos i contribucions de tota la societat valenciana.Grafico Dominios de Actuacion Sistemica CAST

La ciutadania és una part crucial de la Missió Climàtica, ja que l'èxit de la Missió depén del paper actiu i protagonista de les persones, que hauran de liderar la transformació de València gràcies a les seues accions, compromisos i exigències. A més, s'ha d'assegurar que la transformació de València beneficie a totes i tots, sobretot a aquelles persones i col·lectius que més ho necessiten.

La Missió Climàtica València 2030 cerca actuar en 6 grans àmbits:

 1. Una mobilitat sostenible i lliure de combustibles fòssils
 2. Un model energètic renovable, just i inclusiu
 3. Una economia sostenible, de proximitat i innovadora
 4. Una ciutat verda, renaturalitzada i amb biodiversitat
 5. Un parc d'habitatges sostenibles i accessibles
 6. Un urbanisme inclusiu i de proximitat

Algun dels principals beneficis associats a la descarbonització de València són els següents:

 • Més salut per a les persones
 • Més ocupació local i de qualitat
 • Més espais naturals on gaudir
 • Més innovació
 • Menys embossos i sorolls
 • Menys contaminació i millor qualitat de l'aire
 • Menys despeses energètiques per a les famílies i empreses
 • Menys dependència de recursos fòssils d'altres països

Aspirem a fer de València una ciutat més saludable, més sostenible, més compartida, més pròspera, més creativa i més mediterrània. Una ciutat per a gaudir pels seus habitants i visitants.

Més informació sobre la Missió Climàtica València 2030 ací

Descarrega el disseny de la Missió Climàtica València 2030 ací